INFO

Útmutató a KÉPszóTÁR alkalmazásához
A címszavak között keresést, tájékozódást több kereső teszi lehetővé:

Amennyiben gyorsan meg kívánja találni az adott címszót, a bal oldali gördülő listában keresheti meg.
A Gyors keresés mezőbe beírva és az OK gomb vagy az ENTER billentyű lenyomásakor a lista a keresett címszóhoz ugrik. A címszóra való kattintással megjelenik a kiválasztott szócikk és a hozzá tartozó képanyag.
A kis képek fölé húzva az egérkurzort megjelenik a képaláírás, rákattintva pedig teljes méretben jelenik meg a kép.

Ha bonyolultabb keresést szeretne végezni, a további keresés gombra kattintva jut el a második kereső oldalra.

További keresés
Ezen az oldalon a Jellemzők szerint és a szövegben előforduló Szavak szerint történő keresés között választhat.

A Jellemzők szerinti keresésben a műelemzés logikájára épülő keresési feltételeket jelölhet ki a Stíluskorszakok (pl. gótika), a Művészeti ágak (pl. építészet) és a Műjellemzők (pl. rendeltetés) közül egyenként vagy összekapcsolva.
A Művészeti ágak közül az Építészet, Szobrászat, Festészet menüpontok kiválasztásakor a Műjellemzők további Formai jellemzőkkel bővülnek.
A szempontok kiválasztása után a Keresés gombra kattintva indíthatja el a keresést. Ekkor visszakerül a főablakba, ahol azok a címszavak (művészeti fogalmak) jelennek meg, amelyek valamennyi keresési feltételnek megfelelnek.

Ha egy adott szóra szeretne keresni, azt a Szavak szerint mezőbe írhatja be. Ha a Keresés gombra kattint, a program minden címszót kiválaszt, ahol a szócikkben vagy a képaláírásokban a mezőbe írt szó előfordul.

A Jellemzők szerinti keresés és a Szavak szerint történő keresés együtt is működik.

A Törlés gombbal a kereséseket törölheti, a Vissza gombbal visszatérhet az első ablakba.


Tanároknak
A KÉPszóTÁR sokféle, változatos szerepet tölthet be az oktatásban. Olyan digitális taneszköz, mely a műelemző, művészettörténeti és rajz-vizuális kultúra órákra való felkészüléshez ad gyors háttérinformációt szövegben, képben. Mindezeket a tanár a megtekintés mellett átalakíthatja, kiegészítheti és kinyomtathatja maga és diákjai számára. A tanórákon nagyon sokféle módszertani funkciót kaphat a KÉPszóTÁR, az új anyag feldolgozása, az ismétlés, összefoglalás vagy az értékelés során. Segítségével olyan kreatív, önálló műelemző (művészettörténeti) foglalkozások szervezhetők, amelyek során a diákok maguk fedezik fel a művek, művészek jellemzőit, a műfajok ill. a művészettörténet összefüggéseit. Az iskolai munka mellett segítheti az otthoni felkészülést, és jelentős szerepet kaphat a távoktatásban. Továbbá a különböző versenyek megszervezéséhez, sőt a felvételiknek, esetleg az alapvizsgának s az érettséginek is szolgálhat sajátos eszközrendszerül.

Források
A gyűjteményben található képek és szövegek forrását többségében múzeumi katalógusok és egyéb múzeumi kiadványok, valamint lexikonok szolgáltatták. Ezeknek, valamint a legnagyobb mértékben használt egyéb forrásoknak a felsorolását a Források jegyzéke tartalmazza.

Jogi kérdések
A KÉPszóTÁR oktatási céllal készült. Az anyagban található állományok letölthetők, de csak saját célokra, nem-kereskedelmi jellegű alkalmazásokhoz. Minden egyéb terjesztés és felhasználás csak a tulajdonos engedélyével történhet!


Közreműködtek:
A Vizuális és Környezetkultúra Fejlesztéséért Alapítvány
VICTORINET Internet Kft.
Loxon New Media Kft.
Lektorálta: Zele János
Grafika: Zombori Balázs
Angol fordítás: Emma Roper Evans

Megköszönjük a következők támogatását és segítségét:
Informatikai és Hírközlési Minisztérium,
Nemzeti Kulturális Alapprogram,
Közoktatási Modernizációs Közalapítvány,
Magyar Iparművészeti Egyetem Könyvtára,
Beke László,
Mészáros Bence

Vissza az első oldalra